Biathlon Berg

Op het kerstfeest werd me gevraagd of ik deel wou nemen aan een biathlon op 01 mei, georganiseerd doro een gezamenlijke vriendin. Biathlon ken ik als langlaufen en schieten ... maar dat eerste werd vervangen door lopen (dus geen probleem) en voor het schieten was geen voorkennis vereist want er zou gebruik gemaakt worden van laser-gestuurde geweren (ja ondergetekende was de eerste lichting waar de dienstplicht niet verplicht was), die eveneens door de organisatie voorzien zouden worden. Elke DB maakte nog heel wat reclame bij vrienden en kennissen en ook nog wat andere Spartanen. Zo zouden we ongeveer 10-tal Spartanen en aanverwanten.

Organisatrice Nele stuurde een week vooraf het parcours door en als kind van de streek wist ik dat het een pittige (lees modderige) opdracht zou worden. Voor de korte afstand diende 5km (2ronden) afgelegd te worden met telkens een schietbeurt aan het einde van de ronde, voor de 10km, het dubbele. Voor elke fout bij het schieten zou er 1min straftijd bij je looptijd geteld worden. Een initiatie voor het schietonderdeel was voorzien ter plaatse ... maar later zou blijken dat het in wedstrijd toch wat anders aanvoelt ...Initiatie schieten

Aan de 5km stonden 2 "Sparta" teams aan de start, of toch minstens met een Sparta-verleden: Yoni had zijn voetbalteamgenoot Loeka meegebracht, Simar zijn jeugdvriend Vic. Dat het parcours een behoorlijke zuigpartij was voor de voeten bleek toen Yoni de eerste passage richting de schietstand aflegde met de schoenen in de hand !!! (foto hiernaast). Simar en Vic besloten in ronde 2, het modderbos wat extra aandacht te geven en de bodem aan een grondig  onderzoek te onderwerpen ... of waren de Yoni zijn schoenen aan het zoeken ... wie zal het zeggen. Loeka en Yoni schoten samen 5x mis, Simar en Vic 10x.

Voor de 10km hadden we een pak meer Spartaans bloed (laat ik er voor de volledigheid ook maar diegenen met een link naar Sparta/Elke bijnemen). De eerste die we aan de start zagen verschijnen was Johnny. Hij mag dan al wat minder trainen met een 26e looptijd deed hij het zeker niet slecht. Ook op de schietstand behoorde hij tot de betere met slechts 4 missers.

In de volgende wave zagen we moeder Tina en dochter Berfin starten (ook samen met Vic en Simar). Ze zouden mekaar van geen meter lossen gedurende de hele wedstrijd met als resultaat slechts 1sec verschil op de looptijd. Er was wel een duidelijk verschil in het aantal schietfouten: 8 voor Berfin tegenover 15 voor Tina. Berfin werd daarmee ook eerste dame U16.

Na een wave zonder Spartabloed, eentje volledig beheerst door Sparta, en volk gelokt door Elke. Kris Braem (papa van Loeka) liep van bij het begin weg van de rest. Zijn doel: de Polle kloppen, lukte in de schietstand (9 tegenover 12 fouten), maar in het lopen verloor hij dan weer een 4tal minuten, dus missie mislukt. Rune nam de dames op sleeptouw in hun eerste ronde. Sommige dames nam hij zelfs deed hele wedstrijd mee in zijn zog ... Rune liep de eerste schietbeurt uit zonder fout .... wow ... ook de tweede ... en de derde ... tot ik zijn vierde schietbeurt zag. Hij mocht als jongere nog de steun gebruiken bij het schieten. Bij de inititaie was dat nochtans minder goed gelukt dan zonder steun, maar geen macho gedrag tijdens de wedstijd ... "als het mag dan doe ik dat". Met resultaat want als enige over alle deelnemers een perfect schietrapport en eerste U14 (overall 40e) !!! Sara Panneels kon het dichts bij Rune blijven in het lopen, maar maakte wel 14 schietfouten, Isabelle moest een minuutje toegeven in het lopen, maar maakte slechts 9 fouten bij het schieten. De De Buyser sisters liepen steeds bij mekaar in de buurt: Elke zou uiteindelijk onderveer anderhalve minuut sneller lopen dan Evi. Die deed op haar beurt net iets beter op de schietbaan (7 tegen 9 missers), zodat ze in het eindklassement nog van plaats wisselden.Rune en Isabelle bij de eerste schietbeurt

Ook de volgende wave was volledig SPARTA getint. Tom en Bart schoten er meteen vandoor. Hun looptijd zou uiteindelijk ook maar een minuut verschil opleveren, maar ook hier was het de "traagste" die aan het langste eind trok. Tom passeerde Bart door "maar" 8x te missen tov de 10 missers van Bart. Johan Dhaese (bekend van de begeleiding en reporter van onze marathonlopers - en vooral als sfeermaker in Enschede) besloot zeer rustig te starten, maar kon na een minuut zijn temperament niet langer bedwingen en ging in de achtervolging op beide eerder vernoemde heren. Hij zou uiteindelijk zelfs nog voor Bart eindigen: zowel in looptijd (slechts een handvol seconden), maar zeker in schietresultaat met de helft van de missers van Bart. Het leverde hem een 8e plaats op !! Dave en Paul liepen de eerste ronde steeds in mekaars buurt, ook in de eerste schietbeurt ontliepen ze mekaar niet (beide 3 fouten) ... maar onze enige echte soldaat van weleer geraakte niet zo vlot meer recht uit de liggende positie en dus liepen ze beide apart verder. Ondergetekende liep een 4tal minuten uit, een verschil dat nog verdubbeld werd door de 4 extra schietfouten van Paul (in totaal 8 vs 12). Evi Vanderaesrchot was de laatste van deze wave en zie voor de start "als je iedereen van onze wave op één foto wil, doe het dan nu. Want dat is het enige moment dat ik hun buurt zal zijn ;-) ". Op de schietbeurt deed Evi het dan wel voortreffelijk met slechts 5fouten wat haar een 6e plaats bij de dames opleverde !!

Tot slot ook nog even vermelden dat de organisatrice Nele ook zelf van start ging (na 2d opbouw, advies geven, berichten ontkrachten op facebook dat schoten in de buurt honden onrustig zouden maken afkomstig waren van haar organisatie, en waarschijnlijk nog zoveel meer ...). Qua looptijd was ze net sneller dan ondergetekende, maar slechts 5 missers brachten haar naar plek 16, nog voor Bart.

Bedankt Nele ... het was een leuke kennismaking met de biathlon-sport. En ik hou het in het achterhoofd voor een groepsactiviteit bvb voor trainers, of gewoon voor bepaalde groepen ...

Uitslag: zie uitslag Spartanen

Biathlon Berg
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x